O KNJIGI - PROPAD SLOVENIJE

Propad Slovenije

Kdo je spravil Slovenijo na kolena in kaj zdaj?

Knjiga »Propad Slovenije« za svoje teze ponuja tehtne argumente, po svojem stilu je za lepe duše morda nekoliko groba in poštena – takšna, kot je bil punk pred desetletji. Nekateri jo bodo pričakali na nož, spet drugi z zaroto molka. Nekaj pa je gotovega: po tej knjigi v Sloveniji nič več ne bo tako, kot je bilo.


Pred desetimi leti je bil v Sloveniji Mićo Mrkaić prvi, ki si je v predhodnici te knjige z naslovom »To so bile svete krave« upal zastaviti in odgovoriti na naslednje vprašanje: »Kaj se zgodi z družbo, ki je geografsko sicer v središču Evrope, zaradi spletov zgodovinskih in družbenih okoliščin pa njeni pomembni deli v resnici nikoli niso bili resno izpostavljeni mednarodni konkurenci, svetovljanstvu, individualizmu, anglosaškemu pojmovanju svobode, resnično svobodnemu podjetništvu, klasičnemu liberalizmu in ideji o omejeni moči države? V taki družbi se razvijeta samozadostnost in provincializem, povezan z zakotno ideologijo lastne večvrednosti, konkurenca idej velja za nespodobno, na vseh področjih pa kraljujejo nedotakljive svete krave«.


Po desetih letih Milan Balažic k temu dodaja: takšna družba propada. Slovenija propada absolutno glede na razvojne možnosti, ki jih je imela, in propada relativno, če jo primerjamo s podobnimi srednje- in vzhodnoevropskimi državami. Diagnoza, ki jo avtor podaja, je argumentirano preprosta: gre za še deset izgubljenih let. Nič se ni spremenilo. Če že, se spreminja zato, da se ne bi nič spremenilo. Reforme niso bile izvedene. Ljudje v Sloveniji ne živijo bolje. Svinčeno desetletje krize še kar traja. Sloveniji še vedno vladajo pohlepne politično-tajkunske elite. Dokler bodo po slovenski politiki lomastile jalove svete krave – v politiki pahorji, v ekonomiji mencingerji, v vladah erjavci, v medijih pa tabloidna logika linča vsega, kar se upa postaviti po robu – Sloveniji ni rešitve.

Glasbena oprema knjige
Založnik Borut Rismal, ki vodi založbo Pasadena, v uvodu v knjigo dr. Milana Balažica 'Propad Slovenije' to delo primerja z robatostjo in poštenostjo punka. Ko je očetovo knjigo prebrala njegova hči Sara Balažic, je knjigo glasbeno opremila s pesmijo 'Slovenian heart decay', ki bolj kot karkoli drugega zadane duh knjige. Zanjo je napisala glasbo, besedilo, jo aranžirala in izvedla. Sara, ki je rojena leta 1988, je predstavnica izgubljene krizne mlade generacije, ki se sooča z begom v tujino, prekarnimi deli in svetom drog.
Pozivamo vas, da ob branju knjige uporabite to glasbeno podlago.