Pahorjeva, Bratuškova in Cerarjeva vlada so razgalile nemoralno gnilobo: storiti vse za bogataška tajkunska omrežja, državljanom pa trositi drobtinice in laži.

Za polovico zmanjšati državno upravo

Pahorjeva, Bratuškova in Cerarjeva vlada so razgalile nemoralno gnilobo: storiti vse za bogataška tajkunska omrežja, državljanom pa trositi drobtinice in laži.

Kjer tako kot v Sloveniji obstaja draga velika draga država, ni niti svobode niti demokracije niti razvoja. Prej gre za uresničen komunistični ideal vseprisotne države evidence in kontrole, kjer so vsi državljani spremenjeni v najete uslužbence države. Da bi pridobili in ohranili svoje zasebne koristi, slovenska politično-tajkunska elita povzdiguje praznoverno oboževanje birokratske države, od državljanov pa zahteva slepo zaverovanost v sposobnosti te države. Pahorjeva, Bratuškova in Cerarjeva vlada so nazorno razgalile vso stopnjo gnilobe, prostaštva in nizkotnosti nenačelnega oportunizma: storiti vse za tajkunska omrežja, ki jih omogočajo, državljanom pa trositi puhlice odurne samozadovoljne hinavščine javnega blagra. Taktika in metoda tega načina mišljenja je pastoralna oblast (Foucault), kjer pastirja na eni strani dopolnjujejo ovce na drugi: muta pecora, prona et ventri oboedientia (mutaste ovce, sklonjenih glav in trebuhu pokorne). Ovce so tisti državljani, ki klečijo in se bojijo sprememb: bližje jim je strategija enega-in-istega, ne-odločanja, ne-sprememb, kot pa vlada, ki bi z reformami ukinila ovce in – vladala kot servis državljanov. Proti negotovosti tajnega odločanja izven parlamenta, kjer vladajo tajkunski in korporativni interesi, potrebujemo racionalno, predvidljivo, učinkovito in stabilno reformno vlado, ki bo poleg ekonomskih strukturnih reform izpeljala politične ustavne spremembe in ukinila neučinkovito korporativno odločanje (Državni svet, ekonomsko-socialni svet itd.) na račun oprijemljivih interesov vseh zaposlenih. V tem smislu bomo poleg večje učinkovitosti pocenili državno upravo in jo zmanjšali za polovico


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed