Ko si vladajoča elita državo ukroji le po lastnih koristih, je upor državljanov legitimen, državljanska neposlušnost pa upravičena - izrazimo jo na volitvah: ne poslušajmo politikov, ki so si v preteklosti žepe nabasali z našim denarjem.

Za državljansko neposlušnost

Ko si vladajoča elita državo ukroji po lastnih koristih, je upor legitimen, državljanska neposlušnost pa upravičena - izrazimo jo na volitvah: ne poslušajmo politikov, ki so si žepe nabasali z našim denarjem.

Avtoritarna skrbniška država se nenehno vsiljuje Slovencem in bolj ko deluje, več ljudi je prepuščeno samim sebi in revščini. Toda ljudje imajo dovolj neučinkovite paternalistične države, ki iz vseh običajnih državljanov dela odvisnike: državni vrtci, državne šole, državne univerze, državno zdravstvo, državne socialne podpore, državne pokojnine, državna smrt. Kot posamezniki ne pripadamo državi – država pripada nam in preoblikujemo jo lahko po lastnih interesih. Kako? – tako, da na vsakem koraku izbojujemo kulturni spopad med državljansko svobodo na eni in državnim kolektivizmom na drugi strani. Svobodni smo lahko le na račun države, ali pa je država svobodna na račun naše svobode. Potrebno je omejiti oblast države in osvoboditi civilno družbo – osebno, družinsko in poslovno življenje – od političnega vmešavanja. Vloga politike je ustvarjati red z minimalno regulacijo, uperjeno predvsem proti razpasli kleptokraciji. Dobra država je omejena, varna in stabilna država. Ko si vladajoča elita državo ukroji le po lastnih koristih, je upor državljanov neizogiben in legitimen, državljanska neposlušnost pa upravičena. Izrazimo jo na volitvah: ne poslušajmo politikov, ki so si v preteklosti žepe nabasali z našim denarjem in volimo novo prihodnost. Reformirati je mogoče vse, razen desetih božjih zapovedi. Toda Cerarjeva vlada je vlada vrhov javnega sektorja, ki o ekonomiji nima pojma in živi na račun birokratsko vsiljenega statusa quo: še več, vsi moramo postati državni uradniki, tudi podjetniki, kmetje, obrtniki in drugi zasebniki so v funkciji državnih uslužbencev, kajti država jim je blagovolila dovoliti obstoj. Reform ne more biti: vse določa država in vlada je skupinski odbor največjih tajkunskih in privilegiranih interesnih omrežij sindikalnih vrhov. V tem je ključna razlika med dragim velikodržavnim programom SMC in mnogo cenejšim socialno-liberalnim programom minimalne države. Namesto sprostitve potencialov civilne družbe, osebne svobode, zasebne pobude in tržnega tekmovanja, politika te vlade nadaljuje vojno proti civilni družbi, ki jo s svojo presežno oblastjo omejuje na najmanjši možni prostor, poleg tega pa državljane odira z visokimi davki. Vzemimo si svobodo, da se dokončno osvobodimo.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed