Slovenska država je najprej država privilegirane politično-tajkunske elite nad državljansko civilno družbo; oblast in bogastvo obeh delov elit sta povezana skozi korupcijo.

Vzemimo ukradeno državo nazaj!

Slovenska država je najprej država privilegirane politično-tajkunske elite nad državljansko civilno družbo; oblast in bogastvo obeh delov elit sta povezana skozi korupcijo.

Ukradli so nam državo. Zato potrebujemo nov načrt, nove prispevke za slovenski nacionalni program. Potrebujemo jih zato, da si državo, ki smo jo pogumno in ponosno delali pred četrt stoletja, povrnemo v naše roke. Slovenska država je najprej država privilegirane politično-tajkunske elite nad državljansko civilno družbo; oblast in bogastvo obeh delov elit sta povezana skozi korupcijo. Zato velja tokrat reči: zaustavite tranzicijsko elito! Ta elita je definicija tajkunstva: zakonito bogatenje je hujši in uspešnejši rop od neposrednega ropa. Tajkunstvo je s pomočjo vladajoče politične elite zavito v avreolo zakona in poštenosti. Vrhunski cinični lik je premier Cerar, ki servisira tajkunska omrežja, hkrati pa pridiga, kako je morala potrebna. Oblastniški prevarant se spravlja na male nezakonite prevare, da bi lahko zaščitil svoje velike institucionalne prevare. Vsa Cerarjeva modrost je zgoščena v naslednji sintagmi: poštenost je najuspešnejša oblika prevare, morala je najvišja oblika oblastnega razvrata, resnica je najuspešnejša oblika laži, svoboda je ime državne prisile. Za nas mora nasprotno na prvem mestu stati vrednota svobode. Da bo v Sloveniji zaživela svobodna družba, si morajo posamezniki upati biti svobodni - in misliti s svojo glavo. To pa pomeni upreti se tako tipični slovenski vladavini povprečnosti. Razmere so takšne, da je proti režimskim medijem že vsak zgled ne-konformizma, vsaka zavrnitev, da bi se uklonili despotizmu navade, sama po sebi zasluga. Svobodni človek v Sloveniji je čudak – še posebej, če se obnaša svobodno. V Sloveniji je zelo malo pluralizma življenjskih slogov zato, ker že v izhodišču ni pluralizma izobraževanja. Tudi zato za ustavni program svobode ni nobene uresničljive alternative. V njem velja povečevati svobodo in zmanjševati prepovedi, da se odprejo nove možnosti. Te pa se odpirajo z odprto družbo, bogatim pluralističnim izobraževanjem in kulturo, s podjetniško kulturo in dobrim vladanjem, kjer je vsak posameznik upravičen do najširše možne svobode in do sredstev za enake možnosti. Strimo ta svet nepravičnosti, ki nam ga vsiljujejo samooklicani »pravičniki« na oblasti!


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed