Pahor ni bog, gospodar ali razpečevalec daril, ki mu moramo slepo služiti in častiti – predsednik države je zgolj sredstvo, ki mora služiti svobodnim državljanom.

Več svobode in manj Pahorja

Pahor ni bog, gospodar ali razpečevalec daril, ki mu moramo slepo služiti in častiti – predsednik države je zgolj sredstvo, ki mora služiti svobodnim državljanom.

Gospodarska kriza v Sloveniji po letu 2008 prvenstveno ni bila rezultat delovanja trga, temveč rezultat delovanja Pahorjeve vlade. Inercija slovenskih vlad je ohranjala status quo, ki ga je omenjena kriza razbila in ponovno obudila nove reformne ideje – danes politično zatrte, jutri za preživetje nujne. Potrebujemo več trga in manj vlade ter plazečega se pahorjevskega socializma. Politična svoboda, izbojevana leta 1991, ne bo imela dejanskega praktičnega učinka, v kolikor si ne izborimo tudi gospodarske svobode in širše osvoboditve posameznika ter civilne družbe. Najprej smo si morali izboriti lastno svobodno državo, zdaj si moramo izboriti svobodo od lastne države. Predsednik države in vlada sta zgolj sredstvo, skupina posameznikov, ki mora služiti svobodnim ljudem. Temu ustrezno ni na mestu vprašanje, kaj lahko država stori zame ali kaj lahko storim za državo. Pravo vprašanje se glasi: kaj lahko – skupaj z drugimi – naredim s pomočjo vlade, da dosežem svoje lastne cilje in zaščitim svojo svobodo. Svoboda je namreč redka in občutljiva rastlina. Vlada pa je koncentracija moči, ki lahko svobodo ščiti ali pa jo ogroža. Iz tega sledi, da moramo vlado okrepiti tam, kjer z zakonom ščiti svobodo, trg in zasebno pobudo, in jo omejiti tam, kjer bi jo lahko ogrožala. Je pač tako, da veliki dosežki nikoli niso bili posledica vladnih ukrepov, temveč odličnih posameznikov – svobodnjakov z največkrat manjšinskimi stališči (Newton, Einstein, Prešern itd.). To pa za seboj potegne povečanje in krepitev vloge in pomena državljana v nasprotju z državo, vladnim intervencionizmom in paternalizmom. Posameznik mora pridobivati tako v politiki kot v ekonomiji: svoboda državljana in materialna blaginja sta tesno povezani. Kaj nam bo svoboda brez sredstev, da bi jo lahko uživali?! Končali bomo z obdobjem, ko so razni politični lopovi, tajkuni, banksterji in Pahorji uživali na račun naših žuljev in davkov. Na delo. Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed