Svobodna družba je najboljši svet od vseh znanih možnih svetov, zato ne moremo biti strpni do nedelovnih in razsipnih slovenskih vlad.

Upajmo si biti svobodni

Svobodna družba je najboljši svet od vseh znanih možnih svetov, zato ne moremo biti strpni do nedelovnih in razsipnih slovenskih vlad.

Tudi v Sloveniji ne more biti nobene nove politične sredine, ki ne bi bila – zato, ker je liberalna – socialna in delavska. Strukturne reforme s seboj nosijo široke družbene spremembe, ki so v prid delojemalcem, nezaposlenim, srednjemu sloju, upokojencem, mladim in drugim družbenim skupinam, ki jih je doslej nase kot odvisnike vezala pogoltna država. Zato je slovenska prihodnost svobodna ali pa je ne bo: bolj razvite dežele – Nemčija, Avstrija, severna Italija – kažejo manj razviti Sloveniji le podobo njene možne prihodnosti. Edino pogumna vlada z reformnim programom lahko takšno prihodnost omogoči in porodne bolečine nove prihodnosti skrajša ter olajša. Svobodna družba je najboljši svet od vseh znanih možnih svetov, zato ne moremo biti strpni do nedelovnih in razsipnih slovenskih vlad, ki ne znajo državnih stroškov zvesti na potrebni minimum. Da bo v Sloveniji zaživela takšna družba, si moramo državljani upati biti svobodni. To pa pomeni, da smo se sposobni upreti moči javnega mnenja, ki ga proizvajajo režimski mediji, saj v njem izginja celo misel, da bi se mu uprli. To pomeni, da nase vzamemo odpor proti nestrpnosti režimskih medijev, ki so svobodni le v toliko, v kolikor so svobodno politično in kapitalsko podkupljivi. Ta odpor se nujno sooča s tiranijo prevladujočega mnenja: za njim naj bi vnaprej stala dvomljiva volja ljudstva, dvoumna moralna večina in izrabljena partizanska zgodovina. Končno moramo nase vzeti tudi tveganje, saj nasprotovanje tovarišijski eliti za seboj potegne logiko linča, kompromitacijski sežig čarovnikov in javno likvidacijo heretikov. Temu je tako, ker je politično-tajkunska elita ideološka po svojem najbolj lastnem značaju in slabo prenaša dejanski družbeni in politični pluralizem. Kar povejmo: še več ga bo, kajti duha svobode se ne da zatreti.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed