Ta vlada vam z visokimi davki legalno krade na veliko pri plačah, pokojninah, dobičkih itd. Mi nasprotno hočemo, zanesljivo uživate tisto, kar ste si pošteno pridobili.

Ta država vam krade

Ta vlada vam z visokimi davki legalno krade na veliko pri plačah, pokojninah, dobičkih itd. Mi nasprotno hočemo, zanesljivo uživate tisto, kar ste si pošteno pridobili.

Upor proti presežni oblasti države in vlade, je tipična drža svobodnega državljana. Prvo zapoved te drže lepo formulira Foucault: »ne zaljubite se v oblast«. Vsaka pokorščina oblasti je seveda veliko lažja, če ljubimo Cerarja, Pahorja, Erjavca itd.: ko ljubimo oblast, si želimo prav to, kar nas obvladuje, tlači in izkorišča. So ljudje, ki v tem uživajo in ta užitek ima tudi svoje ime: v kliniki mazohizem, v politiki fašizem. Svobodni državljani nasprotno izhajamo iz predpostavke, da se vselej vlada preveč. To posledično pomeni, da velja državo racionalizirati in kjer se le da, vidno pest države nadomestiti z nevidno roko trga. Za slovenske razmere bi morda najbližji vzor našli v ordoliberalizmu (Ordo se je imenovala revija), ki je v Nemčiji ostro nasprotoval vladam, ki so – tako kot SMC – v prid države sistematično ignorirale tržne mehanizme in civilno družbo. Od tod je izhajal kancler Adenauer in nemški gospodarski čudež. Toda, žal, Cerar ni Adenauer, da bi bil sposoben izbrati vsaj najmanj slabo od slabih možnosti. Njegova stranka ne preveč prepričljivo zanika socialistični režim, od katerega je podedovala navade in šege. Ideološka statolatrija (= ljubezen do države) kaže na ostanke levičarskega mesijanstva, zaradi katerega so Slovenci na nek poseben način skupaj v družbi z Nemci in Rusi. Našteti narodi – Nemci zaradi nacizma, Rusi zaradi komunizma, Slovenci pa zaradi obeh - ne morejo dati smisla svojemu 20. stoletju in so zato negotovi glede svoje preteklosti, s tem pa tudi prihodnosti. Liberalizem bi takšen smisel in nov razvojni preboj lahko ponudil, toda vse slovenske vlade po osamosvojitvi so se ga otepale, ker bi jim radikalno zmanjšal možnost političnega poseganja v gospodarstvo. V nasprotju z vsemi drugimi ideologijami je liberalizem edini, ki meni, da več svobode posameznika vodi v povečevanje njegove lastnine in s tem ustvarja boljše življenje. Svobodna družba, kar Slovenija ni, ima skupen le en sam temelj: svobodno izvajanje zasebne dejavnosti in zanesljivo uživanje tistega, kar ste si pošteno pridobili. Ta država vam krade, krade na veliko pri plačah, pokojninah, dobičkih itd. Se vam zdi to v redu ali pa boste pomagali odpreti pot novi slovenski prihodnosti?


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed