Po merilih dobrega vladanja Erjavec že tako nekvalitetno Cerarjevo vlado spravlja blizu ničte vrednosti, medtem ko je slovenska zunanja politika postala konjsko mešetarjenje.

Slovenska zunanja politika je diletantska

Po merilih dobrega vladanja Erjavec že tako nekvalitetno Cerarjevo vlado spravlja blizu ničte vrednosti, medtem ko je slovenska zunanja politika postala konjsko mešetarjenje.

Če bi bila Slovenija urejena država, njeni volivci razsvetljeni, bi moral Karel Erjavec že zdavnaj pasti. Ne toliko zaradi siceršnjega političnega šarlatanstva, kjer že dve desetletji za nos vodi določeno družbeno skupino, ki jo z nenehnih mehkim ustrahovanjem drži v pokornosti. Predvsem gre za to, da je z njim slovenska diplomacija dosegla takšno dno, ki ga pred Erjavcem ni bilo možno niti misliti. Poleg ponavljajočih se kršitev zakona o zunanjih zadevah in pravil diplomatske službe namreč Erjavec kot zunanji minister izkazuje takšno stopnjo nevednosti in diletantizma, da neposredno škodi zunanjepolitičnim in gospodarskim interesom Slovenije. Ne samo, da v življenju ni prebral niti ene knjige s področja mednarodnih odnosov, slovenska zunanja politika je grobo izrabljena v korist notranjepolitičnih spopadov. Ta vdor najbolj pritlehnega populizma v sfero diplomatske stroke in veščin meče seveda posebno luč tudi na predsednika vlade Mira Cerarja in njegova proslula etično-strokovna merila, ki se že nekaj časa valjajo po političnem blatu. Če bi bila Slovenija urejena država, bi moral biti Erjavec odstopljen. Toliko bedastoč na kupu je svojevrsten negativni dosežek, ki simptomatično kaže na naslednje dejstvo: dokler bo Desus v vsaki vladi, se Sloveniji ne obeta dolgoročna gospodarska rešitev, dokler je Erjavec zunanji minister, pa bo Slovenija zadnja umazana cunja na diplomatskem zemljevidu. Hočete vedeti zakaj? Znameniti teoretik mednarodnih odnosov Hans Morgenthau med dejavnike nacionalne moči prišteva tudi kvaliteto vlade in diplomatske službe: po teh merilih Erjavec že tako nekvalitetno Cerarjevo vlado spravlja blizu ničte vrednosti, medtem ko je diplomacija kolateralna škoda tega, kar bi zaslužilo ime konjskega mešetarjenja. Vseh Erjavčevih bedarij in škode državi ni mogoče niti našteti, Hrvati pa ga okrog prinesejo na vsakem koraku. Lahko pa mu mi, državljani Slovenije, odštejemo zadnje dneve na oblasti. 


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed