Politično-tajkunska elita samo Slovenijo obravnava kot svojo kolonijo, od koder velja potegniti zgolj dobiček, osiromašeno ljudstvo pa prepustiti državni sociali.

Slovenija je tajkunska kolonija

Politično-tajkunska elita samo Slovenijo obravnava kot svojo kolonijo, od koder velja potegniti zgolj dobiček, osiromašeno ljudstvo pa prepustiti državni sociali.

Program poceni minimalne države in državljanske svobode je edina resna alternativa razvoja Slovenije. Velika draga država ni alternativa, ker je to država, ki je po eni strani podrejena posameznim politično-tajkunskim interesnim skupinam, po drugi pa je osamosvojena od državljanov in njihovega interesa po gospodarskem razvoju ter višjem standardu. Politično-tajkunska elita samo Slovenijo obravnava kot svojo kolonijo, kot banana-republiko, od koder velja potegniti zgolj dobiček, osiromašeno ljudstvo pa prepustiti državni sociali. Toda ta velika država navkljub praksi avtoritarnega etatizma ni vsemogočna. Slovenska država je mali velikan na nestabilnih nogah, ujeta v lastno past: država se pod Cerarjevo vlado ne more niti umakniti niti napredovati, niti omejevati sebe niti nadzorovati gospodarstvo. Država je prignana do točke, ko istočasno dela preveč – državni posegi v gospodarstvo so prvi vzrok slovenske krize – in premalo – ne more zadeti korenov lastnega ustvarjanja krize. Zato levičarske vlade nenehno nihajo med dvema stranema alternative – umakniti se ali še bolj intervenirati; namesto z vsemogočno državo imamo opravka z državo, ki ima za hrbtom zid, pred seboj pa jamo. Tako cepeta na mestu in Cerarjeva vlada ni sposobna izpeljati nobene reforme v korist blagostanja državljanov. Odvrzimo jo na smetišče zgodovine.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed