Zdaj je čas za obnovo civilne družbe in za družbena gibanja za poceni državo. Vlade nimajo nobenih pravic, le dolžnosti do svojih državljanov.

Razgibajmo Slovenijo!

Zdaj je čas za obnovo civilne družbe in za družbena gibanja za poceni državo. Vlade nimajo nobenih pravic, le dolžnosti do svojih državljanov.

Začeti je treba od spodaj: s Thomasom Paineom najprej ponovimo, da je država nujno zlo, zato velja državno oblast omejiti v korist civilne družbe. Bolj ko bo razvita slovenska civilna družba in bo sama urejala svoje zadeve, manj bo potrebe po vladi. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je demokratična civilna družba s svojimi gibanji odločilno pripomogla k demokratizaciji Slovenije; zdaj je čas za obnovo civilne družbe in za nova družbena gibanja, ki si bodo na zastavo zapisala omejeno državo pod vodstvom civilne družbe. Še več, dodati morajo, da vlade nimajo nobenih pravic, temveč le dolžnosti do svojih državljanov. Zakaj? – zato ker prav v Sloveniji, bolj kot kjerkoli drugje po EU, vladajoča politično-tajkunska elita za vsako ceno brani državo, ki vlada civilni družbi v imenu navideznega splošnega interesa, v resnici pa vlada za koristi lastnega žepa. To pa je vsaj od Tocquevilla naprej označeno za nevaren proces nastajanja nove vrste despotizma, ki ga izvoli ljudstvo. Bati se je namreč treba takšne državne uslužnosti, ki s koncentracijo oblasti v vladi in administraciji civilno družbo in posel oropa svobode: »Dan za dnem so državljani nenehno pod nadzorom javne uprave, in ne da bi se zavedali, ji prepuščajo vedno večje dele svoje osebne samostojnosti. Ti isti državljani, ki so vsake toliko časa zrušili kakšen prestol in poteptali kralje, se vedno bolj in brez odpora pokoravajo vsaki najmanjši zapovedi uradnikov«. Ste se v teh besedah prepoznali? Če vam to ni všeč, skupaj delujmo proti. Za začetek je dovolj, da širimo te ideje po spletu in pridobimo tisoče novih somišljenikov. Se že dogaja. Ne morejo nas več zaustaviti.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed