Vsak monopol, še posebej politični, kakršnega so v Sloveniji stranke politično-tajkunske elite razvile v zadnje četrt stoletja, je škodljiv.

Proti tajkunskemu monopolu!

Vsak monopol, še posebej politični, kakršnega so v Sloveniji stranke politično-tajkunske elite razvile v zadnje četrt stoletja, je škodljiv.

Temelji zdrave družbe so v ekonomiji in ne v politiki – še pri demokraciji je trg njena gibalna sila. Tudi v Sloveniji ne potrebujemo nobene velike drage države, ki se politično vpleta v vse družbene pore, in nobenega vedno znova recikliranega levičarskega utopičnega mišljenja: zdrava ekonomija sama na sebi v glavnem razreši vprašanji politike in urejanja družbe. Civilna družba je trg, ki ponuja enake možnosti. Vsak monopol, še posebej politični, kakršnega so v Sloveniji stranke politično-tajkunske elite razvile v zadnje četrt stoletja, je škodljiv. Monopoli so nadaljevanje despotizma in privilegijev z drugimi sredstvi: so utelešenje in vir slehernega zla v družbi, naj gre za politični monopol slovenske levice nad državo ali za politično-ekonomski monopol njenih (para)državnih in tajkunskih podjetij. Za nas ohranja s tem povezana razlika med produktivnim in neproduktivnim delom pomembno politično vsebino. Ta razlika je temelj razlikovanja med civilno družbo in državo. Ker država porablja delo in denar, ne proizvaja pa nobenega kapitala, jo je treba omejiti. Država je v nekaterih pogledih sicer koristna, toda zmanjšati jo je treba na minimum, da ne bi preveč posegala v gospodarsko življenje. Zato je nujno, da nova vlada najprej na hitro sprejme cel paket reformne zakonodaje. Potem se mora slovenska vlada tem zakonom po njihovem sprejetju umakniti in ne sme več posegati v tržni red družbe. To pa ne pomeni, da mora biti vlada nedejavna: vladna funkcija je obramba svobodne konkurence in družbe lastnikov, vloga države pa je zmanjšana na servis državljanov, ki ničesar ne onemogoča. Zato je dovolj majhna in dejavna vlada, ki poceni državo in zato kar se da zniža davke.

Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed