Proti življenjskim interesom državljanov po boljšem življenju vladajoče stranke vodijo pučistično politiko in strankarsko zlorabljajo ključne državne institucije.

Proti politiki v gospodarstvu!

Proti življenjskim interesom državljanov po boljšem življenju vladajoče stranke vodijo pučistično politiko in strankarsko zlorabljajo ključne državne institucije.

Naloga dobre vlade bi morala biti omejiti oblast države in osvoboditi civilno družbo – osebno, družinsko in poslovno življenje – od političnega vmešavanja. Vloga politike je ustvarjati red z minimalno regulacijo, uperjeno predvsem proti kleptokraciji. Dobra država je omejena, varna in stabilna država. Posamezniki v družbi podelijo avtoriteto oblasti zato, da si ta prizadeva za cilje vladanih. Če ti – kot v Sloveniji – niso ustrezno uresničevani, lahko državljani ne samo odpokličejo svoje poslance, temveč tudi spremenijo samo obstoječo obliko vladanja. Ko si vladajoča elita državo ukroji le po lastnih koristih, je upor državljanov neizogiben in legitimen, državljanska neposlušnost pa upravičena. V Sloveniji se v politiki preprosto mora zgoditi nekaj proti-političnega: upor proti vladavini politike nad gospodarstvom, nad blokado privatizacije, da bi si vladajoče politično-tajkunske stranke (SMC, SD, Desus) ohranile kanale vpliva, finančne tokove in kadrovski nadzor. Te stranke namreč sistematično izvajajo strategijo s ciljem preprečiti procese liberalizacije gospodarstva in osamosvajanja civilne družbe. V ta namen proti državljanom vodijo pučistično politiko, ob tem pa strankarsko zlorabljajo ključne državne institucije – tudi vojaško obveščevalno službo (primer Veber). Takšna politika ima neizmerljivo velike neposredne posledice: po vsaki aferi so, denimo, cene delnic Telekoma strmoglavile. Kdo bo tem strankam izstavil račun za trikrat nižjo prodajno vrednost Telekoma v primerjavi z izhodiščno izpred nekaj let? Prištejmo k temu še kolosalno škodo, ki jo je Sloveniji naredila Pahorjeva vlada in za več kot deset milijard povečala državni dolg. Ko seštejete vse skupaj, je razumljivo, če vas v sveti jezi prešine ideja, da bi morali tako skrajno škodljive stranke postaviti izven zakona in jih prepovedati. A žal leva politično-tajkunska mafija še ni rekla zadnje besede proti slovenskim državljanom. Ne dajmo ji še ene možnosti. Volimo proti SMC, SD in Desusu!


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed