Državni filozofi si z vsemi močmi prizadevajo za ohranitev sprijene pahorjevske politično-tajkunske oblasti, ki jim v povračilo bogato plačuje njihove usluge.

Proti Pahorjevim državnim filozofom

Državni filozofi si z vsemi močmi prizadevajo za ohranitev sprijene pahorjevske politično-tajkunske oblasti, ki jim v povračilo bogato plačuje njihove usluge.

Že Freud je opozarjal, da psihoanaliza ne sme pristati v službi nekega filozofskega svetovnega nazora. Tudi Lacan je za njim ponavljal, da si predvsem filozofi prizadevajo za konformnost psihoanalize: »Psihoanaliza je izjemno učinkovito orodje in ker je vse bolj prestižno, tvegamo, da bo uporabljena za cilje, za katere ni bila ustvarjena in bo tako degradirana«. Natanko to se je zgodilo v Sloveniji: ti. »ljubljanska lacanovska šola« (Slavoj Žižek, Mladen Dolar, Alenka Zupančič-Žerdin) je ugrabila Lacana in ga pofilozofila. V nasprotju s tem je psihoanaliza namenjena subjektu, ki trpi. Takšnim državnim filozofom bi bilo potrebno Lacana prepovedati: psihoanalizo namreč zvedejo na filozofijo, na lacano-marksizem, na »revolucionarni« delirij. Njihova filozofija komunizma vsako dejanje spreminja v besedičenje, v govor, ki podpira aktualno oblast. Omenjena filozofska skupina se že tri desetletja vpisuje v govorico oblasti. Tako, denimo, Dolar slavi Delo (ki je povsem v mrežah politično-tajkunskega režima in kapitala) kot »instanco neodvisne javnosti«, kot kantovsko »javno rabo uma«. Ob tem filozofi kajpada zamolčijo cenzuro drugače mislečih, objavljanje političnih izbrancev, linč vsega, kar ni v skladu z vladajočo pahorjevsko politiko, še posebej pa lastne nepotistične povezave. Za njih je simptomatično »nespodobni diskurz« vselej zgolj na desnici. Pri njej napadajo neoliberalizem, hkrati pa se sprenevedajo, da ga dejansko ves čas po osamosvojitvi prakticira prav Pahor. Njihova filozofija tako predstavlja poezijo salonskega komunizma slovenskih tajkunov. Z vsemi močmi si prizadevajo za ohranitev oblasti sprijenega gospodarja (=Pahor), ki jim plačuje bogat obstoj. Ker je ta filozofija v Sloveniji prevladujoča, na idejni ravni pripravlja zmage Pahorja in politično-tajkunske elite. Platon je izganjal pesnike, mi pa moramo v prid normalizacije in modernizacije Slovenije izgnati to, kar po svetu ne obstaja - »lacanovske filozofe« in Pahorja samega. Potem se bo tudi v Sloveniji prijela psihoanaliza kot praktična vednost in veščina, v politiki pa se bo odprl prostor za novo prihodnost.Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed