Levica in desnica že četrt stoletja uprizarjata bitke za svoje politično-tajkunske elite; volimo raje novo sredino in prihodnost brez levih in desnih.

Proti levici in proti desnici!

Levica in desnica že četrt stoletja uprizarjata bitke za svoje politično-tajkunske elite; volimo raje novo sredino in prihodnost brez levih in desnih.

Reforme, ki so bile doslej v Sloveniji izvedene, so spektakularno slabe. Popolna kapitulacija se je vsakič zgodila, ko so sindikati mobilizirali s populistično proti-reformno propagando natopljene množice v vojno proti reformam. Večini zunanjih opazovalcev se je takrat zdelo neverjetno, da vlade navkljub hudi krizi niti slučajno niso »pokazale zobe« - namesto tega so meni nič tebi nič kapitulirale že na samem začetku. Upoštevajoč nadaljnji razvoj dogodkov je danes zelo jasno, da vladne agende tako ali tako nikoli niso zares vključevale reforme, temveč »zgolj« osvajanje in prevzemanje gospodarstva, državne uprave, medijev, univerze in sfer civilne družbe; izvršna oblast je povsem zagospodovala nad zakonodajno in sodno vejo oblasti. Reforme in etične lamentacije so bile zgolj slamnati mož, na katerega je skočila slovenska javnost, v zakulisju pa je bil še kako živ plan prevzema vseh mogočih oblastnih pozicij, centrov moči in ustvarjanja lastne elite. Postalo je jasno, da so bile ideje o reformah instrumentalizirane v prid oblikovanja lastnega tajkunsko-kapitalskega zaledja. Vse kar lahko po vsem videnem trdimo, je zgolj to, da tudi če se oblast po volitvah zamenja, vojna med levimi in desnimi elitami še zdaleč ni končana, še več, po 25 letih samostojne države se pripravljamo na bitko vseh bitk – tisto, ki bo znova, verjetno za nekaj desetletij, označila institucionalno ureditev te države in razdelila vrtičke. Najhuje pri vsem skupaj pa je, da smo - poleg izjemnega povečanja slovenskega demokratičnega primanjkljaja in dolgov - zamudili odlični trenutek, da bi pred krizo ali zaradi krize brez večjih bolečin reformirali gospodarstvo. Ko bo neko novo vlado k resnim korakom prisilila kruta realnost, te priložnosti ne bomo imeli več in bo strošek, ki smo ga odložili, ker so desne in leve koalicije bile bitke za ustvarjanje desne in ohranjanje leve elite, namesto da bi jo skrbelo blagostanje državljanov, bistveno višji, kot bi bil danes. Žal pa je tako, da dokler bodo volivci dovolili, da bodo demokracija in volitve zgolj mehanizem za nastajanje milijonarjev in ne za zagotavljanje delovanja učinkovitega ekonomsko–političnega mehanizma in pravne države, toliko časa bo politikom ene ali druge strani dovoljeno uprizarjati podobne bitke, kot so jih desne in leve koalicije v času svojega vladanja. Zato je dovolj tako levice kot desnice. Volimo novo sredino in novo prihodnost: že zdavnaj je nastopil čas za resno reformno politiko, ki bo končno zagotovila blagostanje za vse slovenske državljane, dala možnost mladim, ilegalne in ekonomske migrante pustila izza dokončanega zidu proti Hrvaški, tajkune in njihove politične podrepnike pa strpala v zapor.Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed