Za razliko od obstoječe tajkunske vlade mi podpiramo temeljni nacionalni interes – blaginjo slovenskih državljanov, torej nizke cene, nizke davke in poceni državo.

Proti klientelizmu in korupciji v vladi

Za razliko od obstoječe tajkunske vlade mi podpiramo temeljni nacionalni interes – blaginjo slovenskih državljanov, torej nizke cene, nizke davke in poceni državo.

Slovenijo je strah prihodnosti: prekletstvo zatohlega drobtinčarstva vegetira na nekonkurenčnosti dela gospodarstva, na neprilagodljivem trgu, zgrešeni davčni politiki, zbirokratizirani megalomanski javni upravi, na premajhnem vlaganju v znanje in razvoj. Posledica: Slovenija izgublja tekmo s svetom, s primerljivim okoljem, izgublja pa tudi delovna mesta – in ne ustvarja novih, kvalitetnejših. Na Slovenskem je očitno možen zgolj državni kapitalizem, ki ga kot svoje pokvarjeno gradualistično blago prodaja proti-demokratična diktatura politično-tajkunske elite: ta prodaja iluzijo o vsemogočnosti države – kot da je država rešitev problema, ne pa glavni problem slovenske ekonomije. Ni se čuditi, če švicarski Inštitut za razvoj menedžmenta ugotavlja, da je po kriteriju vladne učinkovitosti Slovenija na dnu lestvic in zaostaja za vsemi državami-članicami EU. Preprosto rečeno: slovenska vlada, ki jo je nastavila tajkunska elita, ima negativni učinek na razvoj gospodarstva – od splošne politične in lastniške dominacije do nekonkurenčne davčne zakonodaje, vseh vrst korupcije, klientelizma in kriminala belih ovratnikov. Vsa dejavnost vlade je koncentrirana na postopno politično privatizacijo, ki ima nalogo zgolj krepiti kadrovsko-logistično strukturo levih tajkunskih strank, po drugi strani pa ustvarja privilegirano elito prikrito subvencioniranih slovenskih kapitalistov. V vsej vzhodni Evropi je prav Slovenija tista, kjer država daleč največ posega v gospodarstvo: s subvencijami, kot lastnica in kot polje političnega trga prerazdeljevanja – o reformah oziroma njih pokopu pa odloča ljubljanska klientelistična mreža plenilcev in lovcev na rente. Namesto da bi država delovala kot temeljni tvorec motivirajočega podjetniškega normativnega okolja in regulatorja, politično in lastniško »varuje« Slovenijo pred tujim kapitalom, nevarne so celo nove greenfield tuje naložbe. Kučanova ideja o napačno razumljenem »nacionalnem interesu« je dokončno zmagala: paranoja pred razprodajo »družinske srebrnine« se je zalezla v vsako poro vladnih soban in kapitalski ksenofobiji ni videti konca. Mi podpiramo samo en temeljni nacionalni interes – blaginjo slovenskih državljanov, torej nizke cene, nizke davke in poceni državo.Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed