Vrh preštevilne in nesposobne državne birokracije predstavlja vodstvo SMC, ki o vsem odloča na podlagi tajkunskih interesov.

Proti diletantski državni birokraciji!

Vrh preštevilne in nesposobne državne birokracije predstavlja vodstvo SMC, ki o vsem odloča na podlagi tajkunskih interesov.

Vse stranke slovenske vladajoče politično-tajkunske elite so konservativne, se pravi, nazadnjaške – stranke statusa quo, ki si nenehno prizadevajo spodrezati vsako civilno-družbeno gibanje, ki ogroža obstoječe stanje. Toda vse več je državljanov, ki so jedli z drevesa spoznanja. To spoznanje se ne omejuje le na škodljivost državnega vmešavanja, ki spodkopava zasebno pobudo, proces akumulacije kapitala in s tem uničuje razvojno materialno osnovo, nova delovna mesta, razvoj in blaginjo Slovenije. Če rečemo skupaj z Maxom Webrom, je slovenska birokratska država »jeklena trdna kletka«, v kateri večina prebivalstva preživi velik del svojega življenja. V slovenskem primeru pa ne gre za webrovsko izbiro med birokracijo ali diletantizmom – tudi mi nismo proti racionalno nujni in številčno majhni ter tehnološko dobro opremeljeni administraciji, ki zagotavlja natančnost, hitrost, nedvoumnost, poznavanje, kontinuiteto, diskretnost, optimizacijo postopkov in omejevanje stroškov upravljanja; toda v slovenskem primeru imamo opravka z birokracijo in diletantizmom, ki ga poraja Michelsov železni zakon oligarhije. Vrh le-te predstavlja vodstvo SMC, ki odloča o vsem na podlagi tajkunskih interesov, poslanci te stranke pa so spremenjeni v kimavce pod nadzorom, ki ponazarjajo erozijo ideje slovenskega parlamentarizma v Državnem zboru. V nasprotju s tem zahtevamo učinkovito vlado in delovni parlament, ki skupaj krepita novo vizijo močne Slovenije.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed