Končajmo z vladavino neumnih nad pametnimi: z neumnostjo države, ki troši brez mere in vzpostavimo vlado pametnih državljanov, ki znajo dobro obrniti vsak svoj evro.

Proti balkanski Sloveniji!

Končajmo z vladavino neumnih nad pametnimi: z neumnostjo države, ki troši brez mere in vzpostavimo vlado pametnih državljanov, ki znajo dobro obrniti vsak svoj evro.

Slovenska država pod vladavino politično-tajkunske elite je evropska na balkanski način in balkanska na evropski način. Takšna je zato, ker se ni osvobodila od lastnega bizantinizma: tako kot vladajoče stranke obljubljajo navidezne reforme, enako navidezno upravljajo in vodijo državo. V resnici imamo opravka z golim gospostvom neumnih nad pametnejšimi, kajti politična zanesljivost je pri imenovanjih odgovornih državni funkcionarjev pomembnejša od nadarjenosti in sposobnosti. Prišlo je tako daleč, da se v Sloveniji ločnica država-civilna družba pokriva z ločnico neumnost-pamet. Slednje izkazuje že preprosta kmečka pamet ljudske anti-političnosti: anti-politika je namreč politiziranje ljudi, ki ne želijo postati politiki niti prevzeti deleža oblasti. Anti-politika spodbuja nastajanje neodvisnih instanc nasproti politiki in državni moči; anti-politika je proti-moč, ki ne more priti na oblast in si tega tudi ne želi. Seveda poleg anti-politike civilne družbe potrebujemo tudi njeno politiko zato, da slovenska zgodovina dobi nepovratno smer, ki pelje proč od velike ne-svobodne ter potratne države. Delovati v imenu zgodovine pomeni, da moramo nalogo, ki nam jo je zgodovina naložila, natančno izpolniti. To nalogo sestavlja raznovrstna dejavnost, uperjena v eno smer: končati preteklost, ki jo živimo v sedanjosti, da se lahko sprosti nova odprta prihodnost svobodne družbe. Ko se bomo v Sloveniji osvobodili svoje zgodovine, se bo poleg prihodnosti sprostila tudi nova preteklost. Nova slovenska družba in država sta lahko vpeljani in vzdrževani programsko in skoz vladne reforme. Govorimo o občem preurejanju, ki bo delo volje, ki se zaveda lastnih ciljev. Temeljni cilj je oblikovati nov tip državne in družbene strukture, ki bo izničil to, kar Gramsci sicer pravi glede Rusije, dobesedno pa drži tudi za obstoječe razmere v Sloveniji: »država je vse, civilna družba pa je prvinska in želatinasta«. Končajmo z neumnostjo slovenske države in njenih vlad, ki trošijo brez vsake mere. Uporabimo pamet državljanov, ki znajo dobro obrniti vsak svoj evro.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed