Državljan naj se svobodno odloči, koliko posla bo z davki prepustil državi, koliko pa bo svobode vzel nase, ne pa, da mu vse vnaprej predpiše in določi država.

Pot v dobro urejeno slovensko družbo

Državljan naj se svobodno odloči, koliko posla bo z davki prepustil državi, koliko pa bo svobode vzel nase, ne pa, da mu vse vnaprej predpiše in določi država.

Slovenska politično-tajkunska elita ni sposobna prepoznati, da v temeljih Evrope leži liberalna ideja državljana kot svobodnega, samo-upravljalskega in samo-podjetnega posameznika, ki je podjetnik samega sebe na različnih področjih vsakodnevnega življenja. Ta državljan svobodno odloči, koliko posla bo z davki prepustil državi, koliko pa bo svobode vzel nase in skladno z lastnimi interesi investiral vase kot podjetnik – z izobraževanjem, zdravjem itd., ne pa, da mu vse vnaprej predpiše in določi država. V EU se uspešno uveljavlja manjša država, marketizacija javnega sektorja, transfer odgovornosti z države na lokalne skupnosti in državljane ter individualno podjetništvo. Podjetnik je nova post-moderna oblika subjektivnosti, ki je v uspešnih družbah že postala splošna oblika subjektivnosti. Zato tudi v Sloveniji potrebujemo podjetniško vlado, ki bo uveljavila podjetniško kulturo: podjetniško izobraževanje mora biti prisotno že v osnovnih in srednjih šolah, na vseh fakultetah naj bo menedžment eden temeljnih predmetov. Tako bodo mladi ljudje opremljeni s podjetniškim duhom tveganja, inovacije in pro-aktivnosti, kjer bo oblikovati start-up običajna veščina. Od start-upov do ministrov kot menedžerjev velja uveljaviti tehnokratsko-instrumentalni pristop dobrega vladanja (Good Governance), ekonomske reforme pa bodo poskrbele ne le za več trga, ampak tudi manj države – manj, vendar boljše in cenejše države. Tako bomo tlakovali pot v dobro urejeno slovensko družbo, v kateri bodo politični in kapitalski lopovi vseh vrst za zapahi za zelo dolgo časa. 


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed