Skrajni čas je, da si uredimo takšno slovensko državo, v kateri bo gospodarstvo svobodno zadihalo, državni stroški pa bodo strogo omejeni.

Pošast drage države nas bo požrla

Skrajni čas je, da si uredimo takšno slovensko državo, v kateri bo gospodarstvo svobodno zadihalo, državni stroški pa bodo strogo omejeni.

Razbohotena država se je v Sloveniji tako razširila, da kršenje svobode državljanov skokovito narašča, medtem ko mnogi tega niti ne opazijo, saj takšne svobode še nikoli niso imeli. Ob vsej dodatni državnosti in funkcij, ki jih ta potrebuje, kljub temu primerjajte številčnost uprave dvomilijonskega Münchna in birokratske pošasti dvomilijonske Slovenije. Pregrešno draga slovenska državna birokracija se je pred in po osamosvojitvi širila z vsako dodatno funkcijo: ker se je vlada širila, je bilo vse več državne administracije. Vse večje število ljudi, ki jih imenuje in plačuje vlada, s svojim nadzorom vse bolj ogroža svobodo državljanov. Obratno sorazmerno zmožnosti preverjanja in nadzorovanja vlade in državne birokracije se je krepil njen lastni interes, katerega izraz je stranka SMC kot uveljavljen despotizem koristi vrhov javnega sektorja in državne birokracije. Nosilna ideja te birokracije je nekultura nemožnosti: nekulturen odnos do potreb državljanov, kjer po pravilu ni možno skoraj nič narediti in je vse prepovedano ali visoko obdavčeno. V primerjavi s trgom in regulativno idejo poceni minimalne države, ki servisira zasebno pobudo, izrašča državni aparat kot »parazitsko telo« na civilni družbi, ki kakor mreža ovija telo slovenske družbe in ji maši vse pore. Cerarjevi vladi ni jasno, da ni država temelj družbene ureditve, civilne družbe, trga in ekonomije, ampak so družbena ureditev, civilna družba, trg in ekonomija temelj države. V Sloveniji so te reči obrnjene na glavo – kot da država proizvaja, gospodarstvo pa troši. Skrajni čas je, da jih postavimo na noge, da slovensko gospodarstvo svobodno zadiha, državne stroške pa strogo omejimo.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed