Slovenijo moramo osvoboditi pred njenim največjim sovragom – pred tajkunsko zalego, ki nas krade, in pred političnimi gangsterji, ki držijo vrečo.

Osvobodimo Slovenijo tajkunov!

Slovenijo moramo osvoboditi pred njenim največjim sovragom – pred tajkunsko zalego, ki nas krade, in pred političnimi gangsterji, ki držijo vrečo.

Če bi bila Slovenija večja, bi morda kdo cerarizem imenoval cezarizem: cerarizem je politika, ki v neravnotežje med delom in kapitalom poseže vmes z državo, ta pa si podvrže tako delo kot kapital. Ta predstava je seveda lažna: ne podvrže si vlada tajkunov, ampak so si tajkuni in plenilske skupine podvrgle Cerarjevo vlado. Cerarizem je nazadnjaški, ker ob tajkunski prevladi omogoča nadaljevanje prevlade državno-strankarske birokratske inercije in gnilih neproduktivnih kompromisov. Izvedena ni niti ena omembe vredna strukturna reforma, kaj šele da bi govorili o pametni liberalizaciji, smiselni deregulaciji in učinkoviti privatizaciji. Cerar je simbol krize vodenja; Miro je osebno že mogoče nesposoben poštenjak, vendar učinki njegovega vladanja grobo spominjajo na Curzia Malaparta (Tehnika državnega udara): »Vse v državi, nič izven države, nič proti državi«. Njegova SMC se je dvignila iz nič in se vanj vrača, vmes pa je delovala kot splavljena državna ne-politična ne-stranka: v političnem življenju imamo kakor v biološkem razen rojstev živih otrok pač tudi splave. Takšna državna ne-stranka birokratov že v izhodišču ne more narediti ničesar dobrega, razen da lahko dobro škoduje. V nasprotju s to državoljubno utopijo mi ponujamo državo v smislu »nočnega čuvaja«: pobuda je prepuščena civilni družbi, državi pa je prepuščena le vloga poroka za pošteno igro in spoštovanje pravil te igre. Na staro Platonovo vprašanje – »ali je bolje, da nam vlada najboljši človek ali najboljši zakon?« - odgovarjamo: najboljši zakon. Brez dobrih zakonov ni dobre svobode. Za svobodno Slovenijo brez tajkunov! Za tajkune in banksterje v zaporih!


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed