Slovenska socialna struktura se je s krizo zelo spremenila: srednji razred je skopnel, tako da imamo zdaj nekaj zelo bogatih, šibak srednji sloj in vse več revščine.

Obstoječa Slovenija je za v muzej

Slovenska socialna struktura se je s krizo zelo spremenila: srednji razred je skopnel, tako da imamo zdaj nekaj zelo bogatih, šibak srednji sloj in vse več revščine.

Kar nam je storiti, je v svojih slavnih spisih o ameriški demokraciji že sredi 19. stoletja opisal Alexis de Tocqueville: »v Ameriki se uprava ne vmešuje več tako rekoč v nič, posamezniki pa, s tem da se združujejo, počnejo vse«. To je program vitke poceni države in krepke zasebne pobude. Slovenska socialna struktura se je v zadnji finančni krizi – z odločilno pomočjo levih vlad (Pahor, Bratušek, Cerar) – zelo spremenila: srednji razred je kopnel kot Triglavski ledenik in namesto romboidne (močan srednji sloj ter malo bogatih in revnih) smo dobili piramidalno družbeno strukturo (malo bogatih, šibak srednji sloj in vse več revščine). Razmere družbene, politične, ekonomske in kulturne krize Slovenijo postavljajo v položaj »weimarske republike«: ni niti gospodarskega razvoja niti politične stabilnosti niti demokratičnega konsenza. Nož v hrbet prvi slovenski republiki – glede na ustavni izvor jo imenujmo »podvinska« - so porinili rdeči tajkuni Kučanom na čelu. Podvinska republika je odraz te strukture: neobstoj pravne države, kriminal belih ovratnikov, korupcija itd., vse to pa povezano z nesposobno, decizionistično in moralizatorsko politiko. Namesto v podjetniške pobude, ki tvorijo samostojne državljane, so se ogromna sredstva trošila za golo socialo, ki ustvarja državne odvisnike. Je že tako, da pri nas nikoli ni manjkalo tistih, ki jih je mogoče voditi za nos, niti ni manjkalo političnih šarlatanov Pahorjevega, Cerarjevega in Erjavčevega tipa, še manj pa je manjkalo ljudi, ki čutijo nenehno potrebo, da bi se plazili pred čemerkoli že. Mi in vi nismo te vrste. Zato ni čas za malodušje, pa vendar: če bo šlo tako naprej kot doslej, bo Slovenija kmalu muzej ne-razvoja, ki ga bodo v opozorilo obiskovale kitajske, indijske in druge turistične skupine. Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed