Vladajoči so na koncu svojega znanja, mi pa šele na začetku, saj se moderna poceni država opira na razvoj gospodarstva, civilne družbe in državljanske svobode.

Novi prostori svobode in gospodarskega razvoja

Vladajoči so na koncu svojega znanja, mi pa šele na začetku, saj se moderna poceni država opira na razvoj gospodarstva, civilne družbe in državljanske svobode.

Morda bi kdo celo obstoječi Cerarjevi vladi skušal pripisati dober namen – toda slovenska pot v pekel je tlakovana s takšnimi dobrimi nameni. Še ti zbledijo ob potratni veliki državi, ki predstavlja edini odgovor politično-tajkunske elite: vladajoči so na koncu svojega znanja, mi pa šele na začetku, saj se moderna minimalna država opira na neoviran razvoj gospodarstva, civilne družbe in državljanske svobode. Kar je treba storiti, je razkleniti začarani krog: tudi v Sloveniji smo namreč priče heglovskemu motivu, po katerem se zgodovinska dejstva in osebe pojavljajo dvakrat. Drnovškovo LDS je zamenjala Cerarjeva SMC, pri čemer ne smemo pozabiti pristaviti: prvič je šlo za tragedijo, drugič za farso. Slovenske vlade od Drnovška naprej delajo slovensko zgodovino s tradicijo socializma, korporativizma in gradualizma. Ta tradicija vseh prejšnjih vlad leži kakor môra na Cerarjevih možganih: prisiljen jo je ponavljati v spirali, obrnjeni navzdol. Toda prihaja nova tehnološka revolucija in z njo čas novih družbenih reform: ne gre le za to, da vladajoče stranke niso sposobne izvesti reformnega programa – proti tajkunsko-velikodržavnim interesom slovenske vlade se postavlja internet, 3D tiskalniki, nano-tehnologija, novi organizacijski prijemi itd.; ta revolucija je vladajočim politično-tajkunskim strankam nevarnejša od morebiti prekucuških državljanov. In ta prihajajoča tehnološka revolucija je pospremljena z družbenimi spremembami, ki s tem, kar v slovenskih režimskih medijih deluje kot prastrah »neoliberalizma«, nima prav ničesar skupnega. Prav nasprotno: vsepovsod širi nove prostore svobode in gospodarskega razvoja, ki nam jih hočejo prepovedati. A mi se ne damo. Najprej bomo odvzeli svobodo tistim, ki nam, poštenim državljanom, jemljejo svobodo.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed