Pod vladavino SMC je še posebej zaskrbljujoča »globoka država« - vzporedna oblast tajkunskih botrov iz ozadja, ki delujejo mimo legalnih institucij države.

Naj gre SMC po poti LDS na smetišče zgodovine

Pod vladavino SMC je še posebej zaskrbljujoča »globoka država« - vzporedna oblast tajkunskih botrov iz ozadja, ki delujejo mimo legalnih institucij države.

Zakaj bo na naslednjih državno-zborskih volitvah Cerarjeva SMC izgubila in kot stranka skoraj izginila? Zato, ker je tvorila tip oblasti, ki so jo označevali elementi avtoritarnosti (samovoljna decizionistična izvršna oblast, podprta s kultom nezmotljivega vodje), bonapartizma (z vladajočo stranko preprežena državna uprava in tajkunska ekonomija ob hkratnih poskusih demagoške všečnosti vsem slojem družbe), dirigirane demokracije (nespoštovanje ločnice med civilno družbo in državo, marginalizacija opozicije, zloraba medijev itd.) in partitokracije (prvenstveno uveljavljanje interesa vladajoče strankarske in tajkunske elite, zakrito z videzom demokratičnosti). Programsko povsem zmedena SMC je v bistvu nadaljevala politiko stare LDS, kar je še enkrat resno obremenilo vsako prihodnjo vlado, ki bo za nazaj plačevala račune Cerarjeve vlade. Še posebej je zaskrbljujoča »globoka država« - vzporedna oblast tajkunskih botrov iz ozadja, ki delujejo mimo legalnih institucij države, vendar z njeno pomočjo. Mandat Cerarjeve vlade je mandat izgubljenih priložnosti, kjer se je manifestiralo vse tisto, kar politika ne bi smela biti. Državljani Slovenije so to vlado videli kot arogantno vpletanje oblasti v vse pore civilne družbe, kot erozijo pravne države, kot koruptivne oblastno-tajkunske igre plenjenja, kot vse več nedemokratičnosti in draginje. Čas ji je potekel. Državljani Slovenije si zaslužimo boljše. Pomagajmo temu boljšemu na pot. Najprej tako, da tistim, ki so vsevprek kradli pokažemo pot v strogi zapor.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed