Ne globalizacija niti ne svetovna finančna kriza, ekonomska politika treh vlad Pahorja, Bratuškove in Cerarja je uničevala in še naprej uničuje temelje slovenskega gospodarstva in blaginje.

Katastrofalno upravljanje Slovenije

Ne globalizacija niti ne svetovna finančna kriza, ekonomska politika treh vlad Pahorja, Bratuškove in Cerarja je uničevala in še naprej uničuje temelje slovenskega gospodarstva in blaginje.

Finančna kriza ni razlog propada Slovenije, razlog zanj je katastrofalno upravljanje države. Pahor, Bratuškova in Cerar so govorili o reformiranju, vendar nikoli niso izvedli niti ene resne strukturne reforme. Čudno – ni treba izvesti reform, ki so se zgodile sto kilometrov zračne linije zahodno ali pa severno od nas, ampak je potrebno reformirati tako, da so državljani nategnjeni, rentniki siti in vlada cela. Pokazalo se je, da je bila slovenska tranzicija v kontekstu srednje in vzhodne Evrope katastrofična, saj je pripeljala do tega, da nas nekdanji sovjetski sateliti prehitevajo, slovenska ekonomija pa se od evropske oddaljuje. Trend razvoja je tako zelo zlomljen, da nas niti čudežna gospodarska rast ne vrne več na pot prvotne dinamike. Tudi če se, po nekem metafizičnem čudežu, vrnemo na pot prvotne dinamike, je naša ekonomija izgubila ogromno in to nepovratno. Ali drugače, štartali bomo z neprimerno nižjega nivoja kot pred »reformnimi napori slovenske politike«. Pahorjeva strategija zanikanja realnosti (gnilih fundamentov slovenske ekonomske strukture) in Bratuškina ter Cerarjeva strategija blokade pro-tržnih reform (ker trg je bojda enako Janša) sta povzročili zlom trenda in stagnacijo. Predvsem Pahorjeva vlada je z najemanjem desetmilijardnih kreditov za desetletje ali več zlomila Slovenijo. Pahor ne bi smel dobiti niti prvega, kaj šele drugi predsedniški mandat! Ne globalizacija niti ne svetovna finančna kriza, ekonomska politika treh vlad Pahorja, Bratuškove in Cerarja je uničevala in še naprej uničuje temelje slovenskega gospodarstva in blaginje. Posledice: manj dobička (in posledično tudi manj davčnih prihodkov v proračun za naše etatiste), manj lastniškega kapitala in počasnejše razdolževanje podjetij, izgubljanje deležev na mednarodnih trgih, manj razvoja, manj delavnih mest. Skratka začaran krog počasnega, a gotovega sestopanja v podjetniški kolaps. Ali drugače rečeno: nekdanji revni, komunistični evropski vzhod, na katerega se je vedno gledalo s podcenjevanjem, je Slovenijo začel dohitevati in celo prehitevati po kriteriju ekonomske razvitosti. Postali smo evropski južnjaki, tisti, ki so notorično znani po disfunkcionalnem institucionalnem okvirju, nestabilnosti tržne ekonomije, obsesiji s prerazdeljevanjem od produktivnega na neproduktivni sektor, politični nestabilnosti, odlaganjem strukturnih reform na nedefinirano prihodnost ter reševanjem vseh težav z zadolževanjem. Naša ekonomija se je iz srednje-evropske spremenila v južno-evropsko periferijo. Če vam to propadanje ustreza, še naprej volite obstoječo vladajočo elito. Z vami do prepada, nazaj pa sami.

0 0
Feed