Slovenskemu podjetniškemu duhu lahko vzor poiščemo v Tallinnu, kjer je nekoč zaostala sovjetska republika Estonijo izvedla gospodarski čudež.

Estonija kot vzor Slovenije

Slovenskemu podjetniškemu duhu lahko vzor poiščemo v Tallinnu, kjer je nekoč zaostala sovjetska republika Estonijo izvedla gospodarski čudež.

Usoda Slovenije postaja vse bolj tragična: dežela izgubljenih priložnosti svojih prvih četrt stoletja nadaljuje s povsem zgrešeno politiko, ki vnaprej razgrajuje možnosti za razvoj podjetništva, kjer po aktivnosti dosegamo zadnja mesta na svetu. V pogojih tajkunsko-korporativne strukture slovenskega gospodarstva ni nobene možnosti slovenskega razvoja: brez vzpostavljanja ugodnega poslovnega in tržnega okolja, prožnega trga dela, podpore razvojnim prioritetam, smotrne liberalizacije in učinkovite privatizacije tonemo še naprej. A ne pozabimo na ključno: naložbe v kakovosten, konkurenčen in učinkovit sistem visokega šolstva, kjer je treba obračunati z univerzitetnimi mandarini, lopovskimi profesorji in akademskim neznanjem. Potrebovali bi še več: novo kulturno reformacijo, novega ekonomskega Trubarja, oboroženega z liberalno Biblijo, ki bi obudila slovenskega podjetniškega duha. Ta duh lahko za začetek kot vzor poiščemo na morda nenavadnem kraju: v Tallinnu, kjer je nekoč zaostala sovjetska republika Estonijo izvedla gospodarski čudež, tako rekoč enak povojnemu nemškemu - z enotno davčno stopnjo, velikim prilivom tujega kapitala in več kot 90-odstotno privatiziranim gospodarstvom v Evropi predstavlja modelno ureditev svobodne družbe in slovenskega vodnika. Toda najprej bo potrebno uničiti prepletenost politike in gospodarstva, ki predstavlja ugodno okolje za razmah klientelizma in korupcije. Namesto umika iz gospodarstva se je pod Cerarjem dogajal ravno nasproten proces, splošni državno-tajkunski naskok nanj. Gospodarstvo je pač plen, ki pripada zmagovalcu. Pri tem političnem prilaščanju na makro-nivoju niso pomembne ekonomske in poslovne posledice: med vsemi post-tranzicijskimi državami ostaja Slovenija prva na lestvici ne-privatizirane lastnine z največjim deležem neučinkovite državne lastnine. To neomejeno maligno širjenje politične moči izvršne oblasti, ki je omogočeno s slovensko tradicijo velike in drage države ter njenega obvladovanja gospodarstva, uničuje našo prihodnost. Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed