Ekskurzija prestavljena zaradi varnostne grožnje

Ekskurzija prestavljena zaradi varnostne grožnje

Državljanke in državljane Republike Slovenije obveščamo, da v nastalih razmerah odlagamo izvedbo spoznavne ekskurzije po novih slovenskih mejah v Piranskem zalivu in stiku, ki je bila predvidena 2. septembra 2017.

Razlog za preložitev je v tem, da do današnjega dneva nismo dobili ustreznih zagotovil o zaščiti in varnosti udeležencev ekskurzije, hkrati pa ne želimo biti izrabljeni v korist ekspanzionistične hrvaške vladne politike. Iz dobro obveščenih virov v Zagrebu smo izvedeli, da naj bi bila ravno spoznavna ekskurzija Nove prihodnosti izrabljena kot povod za zaostrovanje političnih razmer, kjer uporaba sile ne bi bila izključena. Dobrososedstvo med dvema državama, članicama EU in NATO, je očitno položeno na oltar hrvaških balkanskih nacionalnih interesov.


Vemo, kaj je strateški cilj hrvaške vlade: od Slovenije namerava izsiliti nove ozemeljske koncesije, to pa zapakirati v nov bilateralni sporazum, ki bi ga predstavili kot nov uspeh hrvaške politike in diplomacije. Za dosego tega cilja je hrvaška politika pripravljena inscenirati niz incidentov, zaradi katerih naj bi Slovenija hitro pokleknila. V tem zavržnem projektu, v katerem po nalogu vrhov HDZ-ja sodelujejo tudi hrvaška diplomacija, obveščevalne službe, policija in vojska, želijo doseči simbolno zmago nad Slovenijo, od česar si obetajo doseči pozicijo hegemona na Zahodnem Balkanu. Ker Hrvaška politika živi fantazmo regionalne sile, zato ne sme popuščati in je spoprijem glede meje s Slovenijo njen prvi strateški interes.

Slovenija mora glede na opisano stanje stvari za prihajajoče hrvaške incidente in provokacije takoj pripraviti svoj politični, diplomatski in obveščevalno-varnostni sistem. Slovenski vladi predlagamo, da pripravi tožbo proti Hrvaški na sodišču EU, pa tudi tožbo na mednarodnih sodiščih v Haagu in Hamburgu. Prav tako ocenjujemo, da velja razmisliti o sprožitvi postopka za uveljavitev 7. člena Lizbonske pogodbe EU, ki predvideva odvzem glasovalnih pravic Hrvaški, dokler ne začne spoštovati mednarodnega prava in zavez, danih EU. Pričakujemo, da se bo slovenska vlada na hrvaška izzivanja odzvala državotvorno kot vlada suverene države. V tem smislu je nujno spremeniti tudi mejni režim in na meji s hrvaško strogo uveljavljati pravila schengenske meje.

Dokler se nahajamo v razmerah, ko hrvaški predsednik vlade Plenković kliče svoje ribiče na sredino Piranskega zaliva in zaostruje hujskaško retoriko, hrvaška politika pa poziva k vdorom v slovenske ozemeljske vode in h kršenju mednarodne priznane schengenske meje, menimo, da niso izpolnjeni pogoji za smiselni dialog med obema državama. V tem okviru do nadaljnjega odsvetujemo obisk predsednika vlade Mira Cerarja v Zagrebu.

dr. Milan Balažic

0 0
Feed