Zato ne volite tajkunske levice, ker bo vse ostalo po starem; in ne volite za SDS – glas za Janšo je glas za večno vladavino tajkunske levice.

Edina rešitev je odločna, močna reformna vlada

Zato ne volite tajkunske levice, ker bo vse ostalo po starem; in ne volite za SDS – glas za Janšo je glas za večno vladavino tajkunske levice.

Poosamosvojitvene družbene pogodbe zaradi desetletne krize ni več, nova pa lahko temelji le na svobodnem državljanu in podjetništvu, ki ga ne omejuje in nadzoruje velika pogoltna intervencijska država. Takšen tip države je še vsako slovensko vlado potisnil v krizo legitimnosti, zapleteno v naslednji začaran krog: 1) čeprav so Drnovškove vlade izvir vseh napak, ki ga opisujemo, velja kljub temu dodati, da je imela po-osamosvojitvena keynesianska gospodarska politika LDS najprej nekaj relativnega uspeha (prosperiteta 1991-2004); 2) ljudem so se ob tem zvišala pričakovanja po višjem življenjskem standardu in nova vladajoča stranka SDS je dala nove obljube (prva Janševa vlada 2004-2008); sprožena je nova spirala obljub, ki jo nosijo interesi tovarišijskega in domačijskega kapitalizma (rivalstvo med SD in SDS leta 2008); 4) temu končno sledi strategija popuščanja, ki v strahu pred izgubo glasov dovoljuje bohotenje države, enormno rast javnih stroškov in kredita: vse sledeče vlade (Pahor, Bratušek, Cerar) se ujamejo v začaran krog visokih državnih stroškov, velikih kreditov, od tod izhajajočo krizo javnih financ in posledični padec zaupanja v politični sistem; to pa poganja nove zahteve in poglablja krizo legitimacije, le-ta pa vlade znova prisiljuje v novo povečanje državnega trošenja in s tem stroškov. Če potegnemo črto, so vse vlade vladale z vidno roko države in tolkle po nevidni roki trga, ki daje kruh. Ko Slovenijo vodi levica, ne more izvajati trdne socialne politike, ker bi s tem omajala zaupanje poslovnežev in drastično oslabila gospodarstvo; ko Slovenijo vodi desnica, ne more drastično znižati državnih stroškov, ker se boji moči sindikatov in drugih protestnih skupin (upokojenci, študenti itd.), ki bi povzročili razdor širših razsežnosti. Edina rešitev je poceni minimalna država in trdna, odločna ter močna vlada, ki bo poskrbela za red in nova delovna mesta. Pogoj za to uresničitev prve točke vsakega programa svobode - demontaže velike države, s čimer se odpre prostor za svobodnega državljana in zasebno pobudo. Zato ne volite tajkunske levice, ker bo vse ostalo po starem; in ne volite za SDS – glas za Janšo je glas za večno vladavino tajkunske levice.


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed