Na vrhu kraljuje čudežni deček – veliki politični telovadec stopicanja na mestu, Miro Cerar mlajši: nič se ne da, nobena sprememba na bolje ni mogoča.

Državljani glasujemo za nezaupnico Cerarju

Na vrhu kraljuje čudežni deček – veliki politični telovadec stopicanja na mestu, Miro Cerar mlajši: nič se ne da, nobena sprememba na bolje ni mogoča.

Predsednik vlade Cerar je breznačelni politični demagog in lakaj tajkunov. Glede stabilne, etične in zrele vlade je SMC prelomila vse dane obljube, zato je zaupanje državljanov zapravljeno. Stava stranke je kristalno jasna: usesti se na val prihajajoče konjunkture, zato ne izvesti nobene resne reforme, ki bi ogrozila njeno dvomljivo legitimnost. Tovariš Cerar bo vladal kot tovariš Lenin: spoditi tuje kapitaliste, uničiti male blagovne proizvajalce, kar pa ni mogoče pregnati ali zatreti, je treba z državno birokracijo prevzgojiti. Se pravi, prepovedati, kar je temeljna oblika birokratskega boja proti nenehnemu obnavljanju kapitalizma. Temu pa lahko služi zgolj avtoritarna stranka, ki v imenu tajkunskih stremuhov, pustolovcev, prirepnikov in špekulantov zaseda politično levo sredino, vse kar je razumnega na levici – tudi to obstaja – pa potiska v globoko ilegalo. Cerarizem je najvišji stadij državnega kapitalizma: gre za parazitsko gnitje, ki ropa slovenske državljane z visokimi davki, državnimi monopoli in finančnimi mahinacijami. Slovenija živi pod navidezno stabilizirano oblastjo stranke vrhov državne birokracije, tajkunov in finančne oligarhije. Nove stare politične zveze so okrepljene in tovarišijski kapitalizem živi dalje. Slovenski državljani so formalno politično svobodni, dejansko pa so globoko zapleteni v mreže (finančne) odvisnosti od stebrov tovarišijskega kapitalizma. Da bi bila ta odvisnost nekoliko lažja, poskrbi Erjavčev klovnovski obraz, katerega naloga je podkupovanje nižjih slojev (upokojenci, mladi, nezaposleni itd.), da bi ostali mirni in še naprej s hvaležnostjo v srcu volili levico. Na vrhu te za Slovenijo usodne piramide pa kraljuje čudežni deček socializma – veliki politični telovadec stopicanja na mestu, Miro Cerar mlajši. Nič se ne da, nobena dejanska sprememba ni mogoča, vse ostaja v okvirih danega. Kje so strateške reforme? Kje so investicije? Zakaj ni izboljšanja poslovnega okolja? Koliko je novih delovnih mest? Za koliko so povečane plače? Vprašanja so retorična, odgovori so klavrni. Se hočete tudi jutri zbuditi v takšno morasto državo? 


Zgornja vsebina je povzeta po knjigi Propad Slovenije (Balažic, 2016) in predstavlja temelj gibanja Nova prihodnost.

0 0
Feed